Τα διαστρέμματα ποδοκνημικής είναι συνηθισμένοι τραυματισμοί που συμβαίνουν σε άτομα όλων των ηλικιών και σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα, είναι ο νούμερο ένα λόγος για τη χαμένη συμμετοχή σ’ έναν αθλητικό αγώνα. Τα διαστρέμματα μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε άθλημα, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος στην αυλή! Τα διαστρέμματα αστραγάλου είναι πιο συνηθισμένα σε αθλήματα με μπάλα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και άλλα.
Στην καθημερινότητά μας έχει επικρατήσει να μιλάμε για διάστρεμμα αστραγάλου, κάτι που όμως δεν είναι σωστό αφού ο αστράγαλος δεν είναι παρά μόνο ένα οστό στην περιοχή, ενώ οι σύνδεσμοι που τραυματίζονται είναι υπεύθυνοι για τη σταθερότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης του ποδιού. Έτσι στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στο διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης όταν μιλάμε για διάστρεμμα αστραγάλου.
Ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής συμβαίνει όταν οι ισχυροί σύνδεσμοι που στηρίζουν την ποδοκνημική διατείνονται πέρα από τα όριά τους και σχίζονται. Η σοβαρότητα ενός διαστρέμματος μπορεί να ποικίλλει πολύ ανάλογα με τον αριθμό των συνδέσμων που εμπλέκονται και την έκταση κατά την οποία οι σύνδεσμοι τραυματίζονται.
Τα περισσότερα διαστρέμματα θεραπεύονται με συντηρητικές θεραπείες όπως πάγο, ανύψωση του σκέλους, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (παυσίπονα) και απλές ασκήσεις αποκατάστασης. Ωστόσο, εάν η ποδοκνημική σας παραμένει πρησμένη ή επώδυνη για αρκετές εβδομάδες παρά τις συντηρητικές θεραπείες ή εάν δυσκολεύεστε να βάλετε βάρος στο πόδι σας, μπορεί να χρειαστεί να αξιολογηθείτε από ορθοπαιδικό για να διασφαλιστεί ότι δεν έχετε σοβαρό διάστρεμμα ή ακόμη και κάταγμα στην ποδοκνημική σας.
Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν παρά τη συντηρητική αυτή θεραπεία, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ή την ανακατασκευή των τραυματισμένων συνδέσμων.
Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση, ένα χρόνιο ή χωρίς θεραπεία σοβαρό διάστρεμμα μπορεί να αποδυναμώσει την ποδοκνημική σας, κάνοντας πιο πιθανή την περίπτωση να την τραυματίσετε ξανά. Τα επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα ποδοκνημικής μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως χρόνιο πόνο στον αστράγαλο, αρθρίτιδα και αστάθεια.
Τι συμβαίνει σ’ ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής;
Οι σύνδεσμοι είναι ισχυροί, ινώδεις ιστοί που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους στις αρθρώσεις σε όλο το σώμα. Οι πολυάριθμοι σύνδεσμοι στην ποδοκνημική βοηθούν στη διατήρηση των οστών στη σωστή θέση και στη σταθεροποίηση της άρθρωσης. Η σταθερότητα των αρθρώσεων είναι σημαντική για όλους τους τύπους δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ορθοστασίας, του περπατήματος και του τρεξίματος.
Περίπου το 90% των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής περιλαμβάνουν τραυματισμό – έσω αναστροφής (το πόδι στρέφεται προς τα μέσα) στον πρόσθιο αστραγαλοπερονιαίο σύνδεσμο (ATFL) και στον πτερνοπερονιαίο (CFL) – τους πλάγιους συνδέσμους στο εξωτερικό της ποδοκνημικής.
Το λιγότερο συχνό διάστρεμμα στην έσω πλευρά της ποδοκνημικής προκαλείται από τραυματισμό – έξω αναστροφής (το πόδι στρέφεται προς τα έξω) – στον δελτοειδή σύνδεσμο στην έσω πλευρά της ποδοκνημικής. Τα διαστρέμματα μπορεί να κυμαίνονται από μικροσκοπικές ρήξεις στις ίνες που αποτελούν τον σύνδεσμο μέχρι και πλήρεις ρήξεις.
Εάν υπάρχει πλήρης ρήξη των συνδέσμων, η ποδοκνημική μπορεί να γίνει ασταθής αφού περάσει η αρχική φάση του τραυματισμού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αστάθεια μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των οστών και του χόνδρου, δηλαδή της λείας επένδυσης της άρθρωσης. Η ρήξη των συνδέσμων οδηγεί σε αιμορραγία βαθιά μέσα, την οποία εσείς βλέπετε ως μώλωπες στο δέρμα. Ευτυχώς, το σώμα σας έχει την ικανότητα να θεραπεύει αυτούς τους τραυματισμούς, έτσι αυτοί οι σύνδεσμοι θα επουλώνονται σχεδόν πάντα μόνοι τους.
Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια για ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής;
Οι ασθενείς συχνά θυμούνται έναν τραυματισμό με συστροφή στον άκρο πόδα ή στην ποδοκνημική. Εάν υπάρχει σοβαρή ρήξη των συνδέσμων, μπορεί επίσης να ακούσετε ή να αισθανθείτε έναν ήχο διάσχισης. Τα διαστρέμματα μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα κατά τη διάρκεια πολλών διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως:
- Περπάτημα ή άσκηση σε ανώμαλη επιφάνεια
- Πτώση ή παραπάτημα
- Συμμετοχή σε αθλήματα που απαιτούν κινήσεις οξείας επιβράδυνσης ή άλματος, όπως τρέξιμο, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ και ποδόσφαιρο
Ποια είναι τα συμπτώματα του διαστρέμματος της ποδοκνημικής;
Οι τύποι και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων για ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με το βαθμό του τραυματισμού. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πόνο, τόσο κατά την ηρεμία όσο και με τη φόρτιση ή τη δραστηριότητα
- Οίδημα
- Μώλωπες
- Ευαισθησία στο άγγιγμα
- Αστάθεια της ποδοκνημική ή αίσθημα ότι η ποδοκνημική σας υποχωρεί
Τα συμπτώματα ενός σοβαρού διαστρέμματος είναι παρόμοια με εκείνα ενός σπασμένου οστού και απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση.
Πως γίνεται η διάγνωση ενός διαστρέμματος;
Κλινική εξέταση
Ο ορθοπαιδικός σας θα διαγνώσει το διάστρεμμα της ποδοκνημικής σας κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με τον τραυματισμό και πραγματοποιώντας προσεκτική εξέταση του ποδιού και της ποδοκνημικής σας. Λόγω του οιδήματος και της φλεγμονής, αυτή η φυσική εξέταση μπορεί να είναι επώδυνη και συχνά περιλαμβάνει:
Παρατήρηση. Ο ορθοπαιδικός σας θα εξετάσει την τραυματισμένη ποδοκνημική και θα την συγκρίνει με την άλλη σας ποδοκνημική. Συχνά, η τραυματισμένη ποδοκνημική είναι οιδηματώδης (πρησμένη) και μελανιασμένη πάνω από τους τραυματισμένους συνδέσμους.
Ψηλάφηση. Η ευαισθησία συχνά περιορίζεται στην περιοχή ακριβώς πάνω από τους τραυματισμένους συνδέσμους. Ο ορθοπαιδικός σας θα πιέσει απαλά γύρω από τον αστράγαλο για να προσδιορίσει ποιοι σύνδεσμοι έχουν τραυματιστεί.
Δοκιμασία εύρους κίνησης. Ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να μετακινήσει την ποδοκνημική σας σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο και σίγουρα επώδυνο να μετακινηθεί μια δύσκαμπτη, πρησμένη ποδοκνημική.
Δοκιμασία σταθερότητας. Ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να επιχειρήσει να τραβήξει την ποδοκνημική σας προς διάφορες κατευθύνσεις με ελεγχόμενο τρόπο για να αξιολογήσει τη σταθερότητα της άρθρωσης της ποδοκνημικής.
Ο ορθοπαιδικός σας συνήθως είναι σε θέση να καταλάβει τη σοβαρότητα του διαστρέμματος της ποδοκνημικής σας με βάση το οίδημα, τον πόνο, τους μώλωπες και τη σταθερότητα. Εάν έχετε δυσκολία να αντέξετε το βάρος σας ή εμφανίζετε ευαισθησία στα οστά του ποδιού και της ποδοκνημικής, μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετες εξετάσεις για να αποκλειστεί ένα κάταγμα.
Απεικονιστικές Εξετάσεις
Ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής είναι σε μεγάλο βαθμό μια κλινική διάγνωση και βασίζεται στο πώς συνέβη ο τραυματισμός, τα συμπτώματα και την εξέταση από έναν ορθοπαιδικό. Περιστασιακά, λαμβάνονται απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία (MRI), για να αποκλειστεί ένα κάταγμα ή άλλος τραυματισμός στους κοντινούς τένοντες και τους χόνδρους.
Απλές ακτινογραφίες. Οι ακτίνες Χ παρέχουν εικόνες πυκνών δομών, όπως τα οστά. Ανάλογα με τα συμπτώματα και την εξέτασή σας, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να ζητήσει ακτινογραφίες για την αξιολόγηση των οστών στην ποδοκνημική και το άκρο πόδι σας. Τα σοβαρά διαστρέμματα ποδοκνημικής μπορεί να έχουν παρόμοιο βαθμό πόνου, μώλωπες και πρήξιμο όπως ένα κάταγμα, καθιστώντας δύσκολη τη διάκριση μεταξύ των δύο.
Ακτινογραφίες υπό στρες. Εκτός από τις απλές ακτινογραφίες, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί επίσης να παραγγείλει ακτινογραφίες υπό στρες. Αυτές οι εικόνες λαμβάνονται ενώ η ποδοκνημική πιέζεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις με ελεγχόμενο τρόπο. Οι ακτινογραφίες υπό στρες βοηθούν να φανεί εάν η ποδοκνημική σας είναι ασταθής λόγω τραυματισμών των συνδέσμων.
Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Δεν απαιτείται μαγνητική τομογραφία για τη διάγνωση ενός διαστρέμματος ποδοκνημικής. Ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να ζητήσει μαγνητική τομογραφία:
- Για την αξιολόγηση άλλων δομών, όπως ο χόνδρος και οι τένοντες, γύρω από την ποδοκνημική
- Εάν παρουσιάζετε σημάδια υψηλού διαστρέμματος ποδοκνημικής – τραυματισμός των συνδέσμων και των δομών που συνδέουν τα οστά της περιοχής (κνήμη και περόνη)
- Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν πέρα από 6 έως 8 εβδομάδες μετά τον τραυματισμό παρά τη συντηρητική θεραπεία
Υπάρχουν διάφορα είδη διαστρεμμάτων;
Μετά την εξέταση, ο ορθοπαιδικός σας θα καθορίσει τον βαθμό του διαστρέμματος σας για να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας. Τα διαστρέμματα βαθμολογούνται με βάση το πόση βλάβη έχει συμβεί στους συνδέσμους.
Ταξινόμηση των διαστρεμμάτων ποδοκνημικής
Βαθμός 1
Ελαφρά διάταση και μικροσκοπική ρήξη των συνδέσμων
Ήπια ευαισθησία, μώλωπες και πρήξιμο γύρω από την ποδοκνημική
Τυπικά δεν υπάρχει πόνος με την άσκηση βάρους στην άρθρωση
Καμία αστάθεια στην εξέταση
Βαθμός 2
Μερική ρήξη του συνδέσμου
Μέτρια ευαισθησία, μώλωπες και πρήξιμο γύρω από την ποδοκνημική
Ήπιος πόνος με την άσκηση βάρους στην άρθρωση
Ελαφρά αστάθεια κατά την εξέταση
Βαθμός 3
Πλήρης ρήξη του συνδέσμου
Σημαντική ευαισθησία, μώλωπες και πρήξιμο γύρω από την ποδοκνημική
Έντονος πόνος με την άσκηση βάρους στην άρθρωση
Ουσιαστική αστάθεια κατά την εξέταση
Πως αντιμετωπίζεται το διάστρεμμα της ποδοκνημικής;
Συντηρητική Θεραπεία
Σχεδόν όλα τα μεμονωμένα χαμηλά διαστρέμματα ποδοκνημικής μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ακόμη και μια πλήρης ρήξη συνδέσμου (Βαθμού 3) θα επουλωθεί χωρίς χειρουργική αποκατάσταση εάν ακινητοποιηθεί και αποκατασταθεί κατάλληλα.
Ένα πρόγραμμα τριών φάσεων καθοδηγεί τη θεραπεία για όλα τα διαστρέμματα ποδοκνημικής — από τα ήπια έως τα σοβαρά:
Φάση 1
Περιλαμβάνει μια σύντομη περίοδο ακινητοποίησης, ανάπαυσης και παγοθεραπείας για τη μείωση του οιδήματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης συνήθως συνιστάται η πρώιμη φόρτιση στα όρια του πόνου.
Για ένα διάστρεμμα Βαθμού 2, μια αφαιρούμενη συσκευή ακινητοποίησης, όπως μια μπότα για περπάτημα ή ένα air-cast, μπορεί να παρέχει ικανοποιητική υποστήριξη.
Τα διαστρέμματα 3ου βαθμού μπορεί να απαιτούν κοντό γύψο ποδιού ή γύψο για 10 έως 14 ημέρες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το οίδημα και ο πόνος θα διαρκέσουν 2 έως 3 ημέρες. Το περπάτημα μπορεί να είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε πατερίτσες όποτε χρειάζεται.
Φάση 2
Συνήθως ξεκινά νωρίς και περιλαμβάνει τη λειτουργική αποκατάσταση που εστιάζει σε:
- Ασκήσεις εύρους κίνησης
- Ισομετρική ενδυνάμωση
- Ασκήσεις επανεκπαίδευσης ιδιοδεκτικότητας (ισορροπίας).
Είναι σημαντικό να διακόψετε την ακινητοποίηση της ποδοκνημικής κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης για να αποφύγετε τη δυσκαμψία.
Φάση 3
Περιλαμβάνει την συνέχιση των ασκήσεων ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας και τη σταδιακή επιστροφή στις δραστηριότητες πριν από τον τραυματισμό. Αυτό ξεκινά με δραστηριότητες που δεν απαιτούν στροφή ή στρίψιμο της ποδοκνημικής , ακολουθούμενες αργότερα από δραστηριότητες που απαιτούν απότομες, ξαφνικές στροφές (δραστηριότητες με αλλαγές κατεύθυνσης και απότομης επιβράδυνσης – επιτάχυνσης), όπως τένις, μπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Η πρώιμη επιστροφή στις αθλητικές και εργασιακές δραστηριότητες μπορεί να απαιτήσει επίδεση της ποδοκνημικής ή χρήση κηδεμόνα.
Αυτό το πρόγραμμα θεραπείας τριών φάσεων μπορεί να χρειαστεί μόλις 2 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί για μικρά διαστρέμματα ή έως 6 έως 12 εβδομάδες για πιο σοβαρούς τραυματισμούς.
Θεραπείες στο σπίτι
Για ηπιότερα διαστρέμματα, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να συστήσει απλή θεραπεία στο σπίτι.
Το πρωτόκολλο RICE. Ακολουθήστε το πρωτόκολλο RICE (Rest Ice Compress Elevate – Ξεκούραση Πάγος Συμπίεση Ανύψωση) το συντομότερο δυνατό μετά τον τραυματισμό σας:
Ξεκουράστε την ποδοκνημική σας μη φορτίζοντάς την ή καθυστερώντας την επιστροφή στον αθλητισμό.
Θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως πάγος για να καταπολεμήσει την ανάπτυξη μεγάλου οιδήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 20 έως 30 λεπτά, 3 ή 4 φορές την ημέρα. Μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα σας.
Οι συμπιεστικοί επίδεσμοι (tens band) και οι ελαστικοί επίδεσμοι θα ακινητοποιήσουν και θα στηρίξουν την τραυματισμένη ποδοκνημική σας. Η συμπίεση μπορεί επίσης να βοηθήσει με το οίδημα.
Ανυψώστε την ποδοκνημική σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας όσο πιο συχνά γίνεται κατά τις πρώτες 48 ώρες. Η ανάρροπη αυτή θέση βοηθά επίσης στον έλεγχο του οιδήματος.
Φαρμακευτική αγωγή. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου και του οιδήματος. Επειδή βελτιώνουν τη λειτουργία τόσο μειώνοντας το πρήξιμο όσο και ελέγχοντας τον πόνο, αποτελούν πολύ καλύτερη επιλογή για ήπια διαστρέμματα από τα ναρκωτικά παυσίπονα.
Φυσικοθεραπεία. Οι ασκήσεις αποκατάστασης κατά τη φάση 2 και 3 της ανάρρωσης χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κινητικότητας, της σταθερότητας και της ιδιοδεκτικότητας (ισορροπία και αντίληψη της θέσης στο χώρο) της άρθρωσης της ποδοκνημικής.
Πρώιμη κίνηση. Για την πρόληψη της δυσκαμψίας, ο ορθοπαιδικός ή ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας παράσχει ασκήσεις που περιλαμβάνουν εύρος κίνησης ή ελεγχόμενες κινήσεις της ποδοκνημικής σας χωρίς αντίσταση.
Ασκήσεις ενδυνάμωσης. Μόλις το οίδημα και ο πόνος βελτιωθούν, ασκήσεις για την ενίσχυση των δυναμικών σταθεροποιητών (μύες και τένοντες) στο μπροστινό και πίσω μέρος του ποδιού και της ποδοκνημικής σας θα προστεθούν στο πρόγραμμα θεραπείας σας. Οι ασκήσεις στο νερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, όπως η ραχιαία κάμψη των άκρων ποδιών σας, είναι πολύ επώδυνες. Οι ασκήσεις με αντίσταση προστίθενται όταν είναι ανεκτές.
Εκπαίδευση ιδιοδεκτικότητας (ισορροπίας). Η κακή ισορροπία συχνά οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα και αστάθεια της ποδοκνημικής σας. Ένα καλό παράδειγμα άσκησης ισορροπίας είναι να στέκεστε στο προσβεβλημένο πόδι με το αντίθετο πόδι σηκωμένο και τα μάτια κλειστά. Οι σανίδες ισορροπίας χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτό το στάδιο αποκατάστασης.
Ασκήσεις αντοχής και ευκινησίας. Μόλις είστε χωρίς πόνο, άλλες ασκήσεις, όπως ασκήσεις ευκινησίας, μπορούν να προστεθούν σταδιακά. Το τρέξιμο σε προοδευτικά μικρότερες φιγούρες του 8 είναι εξαιρετικό για την ευκινησία και τη δύναμη της γάμπας και της ποδοκνημικής. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η δύναμη και το εύρος κίνησης καθώς η ισορροπία βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Χειρουργική Θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία για διαστρέμματα αστραγάλου είναι σπάνια.
Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται για τραυματισμούς που αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν σε συντηρητική θεραπεία και για ασθενείς που παρουσιάζουν επίμονη αστάθεια και πόνο στην ποδοκνημική μετά από μήνες αποκατάστασης και μη χειρουργικής θεραπείας.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να ενδείκνυται για ορισμένα υψηλά διαστρέμματα της ποδοκνημικής με αστάθεια της κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης.
Μερικές φορές συνιστάται χειρουργική επέμβαση εάν ένα σοβαρό διάστρεμμα ποδοκνημικής σχετίζεται με πρόσθετους τραυματισμούς, όπως τραυματισμό του χόνδρου του αστραγάλου ή τη ρήξη κάποιου τένοντα.
Είδη χειρουργικής επέμβασης
Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:
Αρθροσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο χειρουργός σας χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, για να εξετάσει την άρθρωση της ποδοκνημικής σας. Τα μικροσκοπικά όργανα χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση τυχόν χαλαρών θραυσμάτων οστού ή χόνδρου ή τμημάτων του συνδέσμου που μπορεί να παγιδευτούν στην άρθρωση.
Επισκευή/ανακατασκευή. Ο χειρουργός σας μπορεί να είναι σε θέση να επιδιορθώσει τον σχισμένο σύνδεσμο με οστικές άγκυρες και ράμματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ανακατασκευάσει τον κατεστραμμένο σύνδεσμο αντικαθιστώντας τον με ένα μόσχευμα ιστού που λαμβάνεται από άλλους συνδέσμους και/ή τένοντες που βρίσκονται στο πόδι και γύρω από την ποδοκνημική σας.
Ανάρρωση
Ακινητοποίηση. Υπάρχει τυπικά μια περίοδος ακινητοποίησης μετά την επέμβαση. Εφαρμόζεται γύψος ή προστατευτική μπότα για την προστασία των συνδέσμων. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του χειρουργού σας σχετικά με τη διάρκεια χρήσης της προστατευτικής συσκευής ακινητοποίησης. Η πρώιμη κινητικότητα ή η άρση βαρών μπορεί να ξανατραυματίσει τον επισκευασμένο ή τον ανακατασκευασμένο σύνδεσμο.
Αποθεραπεία. Η αποκατάσταση μετά τη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αποκατάσταση της ισχύος και του εύρους κίνησης, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στο ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας όπως αυτό πριν από τον τραυματισμό. Το χρονικό διάστημα που θα αναμένετε να περάσετε κάνοντας αποκατάσταση, εξαρτάται από την έκταση του τραυματισμού και τη χειρουργική επέμβαση που εκτελέστηκε. Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως μήνες.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης ενός διαστρέμματος ποδοκνημικής;
Τα αποτελέσματα μετά από διαστρέμματα της ποδοκνημικής είναι γενικά αρκετά καλά. Με την κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση, οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Τα επιτυχή αποτελέσματα και η επιστροφή στη δραστηριότητα εξαρτώνται από:
- Το βαθμό του διαστρέμματος.
- Εάν υπάρχουν άλλοι τραυματισμοί.
- Τη δέσμευση του ασθενούς στις ασκήσεις αποκατάστασης. Η ατελής αποκατάσταση είναι η πιο κοινή αιτία χρόνιας αστάθειας της ποδοκνημικής μετά από ένα διάστρεμμα. Εάν ένας ασθενής σταματήσει να κάνει τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, ο τραυματισμένος σύνδεσμος(οι) θα εξασθενήσει και θα θέσει τον ασθενή σε κίνδυνο για μελλοντικά διαστρέμματα της ποδοκνημικής.
Χρόνια διαστρέμματα της ποδοκνημικής (καθ’ έξιν εξαρθρήματα της ποδοκνημικής)
Από τη στιγμή που έχετε ΄΄γυρίσει΄΄ την ποδοκνημική σας, μπορεί σύντομα να συμβεί ο ίδιος τραυματισμός εάν οι σύνδεσμοι σας δεν είχαν το χρόνο να επουλωθούν πλήρως. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν επιστρέψετε στην εργασία, στον αθλητισμό ή σε άλλες δραστηριότητες πριν επουλωθεί και αποκατασταθεί η ποδοκνημική σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ο σύνδεσμος έχει επουλωθεί πλήρως, αλλά τα συμπτώματα (πόνος και οίδημα) μπορούν συχνά να καθοδηγήσουν την πρόοδο της φυσικοθεραπείας και της ανάκτησης της λειτουργικότητας της άρθρωσης.
Εάν ο πόνος συνεχιστεί για περισσότερο από 4 έως 6 εβδομάδες, μπορεί να έχετε χρόνιο διάστρεμμα της ποδοκνημικής. Πράγματα που τείνουν να επιδεινώσουν μια ήδη τραυματισμένη ποδοκνημική περιλαμβάνουν:
- Τη βάδιση σε ανώμαλες επιφάνειες
- Τη συμμετοχή σε αθλήματα που απαιτούν ενέργειες απότομης επιβράδυνσης ή κύλιση και στρίψιμο του ποδιού
- Τη μη φυσιολογική ιδιοδεκτικότητα – μια κοινή επιπλοκή των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής – η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα.
Ο επανατραυματισμός της ποδοκνημικής μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αστάθεια, πόνο και βλάβη στον υποκείμενο χόνδρο και τα οστά.
Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής;
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής είναι να διατηρήσετε καλή μυϊκή δύναμη, ισορροπία και ευκινησία. Οι ακόλουθες προφυλάξεις θα βοηθήσουν στην πρόληψη των διαστρεμμάτων:
- Ζεσταθείτε καλά πριν την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα.
- Εκτελέστε ασκήσεις ενδυνάμωσης για να ενισχύσετε τη σταθερότητα της ποδοκνημικής σας.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν περπατάτε, τρέχετε ή εργάζεστε σε ανώμαλη επιφάνεια.
- Επιλέξτε υποδήματα με την κατάλληλη υποστήριξη για τη δραστηριότητά σας.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα: 7μμ – 11μμ
Τρίτη: Κλειστά
Τετάρτη: 7μμ – 11μμ
Πέμπτη: 7μμ – 11μμ
Παρασκευή: Κλειστά
Σάββατο: Κλειστά
Κυριακή: Κλειστά