Ρήξη Στροφικού Πετάλου Ώμου: Frequently Asked Questions (FAQ)
Συχνές ερωτήσεις για την ρήξη στροφικού πετάλου ώμου και οι απαντήσεις τους από τον Εξειδικευμένο Χειρουργό Ορθοπεδικό σας.
Τι είναι το στροφικό πέταλο του ώμου και τι χρησιμεύει;
Το στροφικό (τενόντιο) πέταλο του ώμου είναι η τενόντια απόληξη τεσσάρων μυών που συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα πέταλο από τένοντα γύρω από το άνω άκρο του οστού του βραχίονα μας – την κεφαλή του βραχιονίου οστού. Οι τέσσερεις αυτοί μύες – ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο υποπλάτιος, και ο έλασσον στρογγύλος – εκφύονται από την ωμοπλάτη και όλοι μαζί ενώνονται για να σχηματίσουν ένα κοινό τένοντα με τη μορφή πετάλου που καταφύεται στο μείζον βραχιόνιο όγκωμα του βραχιονίου.
Το στροφικό πέταλο συμμετέχει στην ανύψωση και περιστροφή του άνω άκρου μας καθώς και στη σταθεροποίηση της κεφαλής του βραχιονίου εντός της ωμογλήνης.
Τι προκαλεί τη ρήξη του στροφικού πετάλου και πως θα καταλάβω αν έχω υποστεί μία?
Η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός οξέος τραυματισμού όπως π.χ. μιας πτώσης ή μπορεί να προκληθεί από τη φθορά και τελικά τη ρήξη ενός τένοντα που έχει υποστεί εκφύλιση. Η πρόσκρουση του τένοντα στο κάτω μέρος του ακρωμίου (απόφυση της ωμοπλάτης – επωμίδα) ενοχοποιείται σαν ένας μεγάλος αιτιολογικός παράγοντας ρήξης του στροφικού πετάλου σε ηλικίες άνω των 40 ετών.
Τυπικά, θα αισθανθείτε πόνο στην πρόσθια περιοχή του ώμου σας ο οποίος συνήθως αντανακλά στο πλάι του βραχίονά σας. Μπορεί να εμφανίζεται σε δραστηριότητες που αφορούν άρση των χεριών σας πάνω από το κεφάλι σας. Επίσης, μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν κοιμηθείτε πάνω στο πάσχον πλευρό σας. Πιθανά να παρατηρήσετε αδυναμία στο χέρι σας και δυσκολία στην εκτέλεση συνηθισμένων εργασιών όπως το χτένισμα των μαλλιών σας ή να ξεκουμπώσετε το στηθόδεσμό σας.
Εάν η ρήξη είναι απότοκος τραυματισμού μπορεί να αισθανθείτε έναν οξύ πόνο, ένα αίσθημα σχισίματος ή υποχώρησης στον ώμο και άμεση αδυναμία του χεριού σας.
Εάν έχω ήδη μια επώδυνη ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου μου και συνεχίζω να τον χρησιμοποιώ, μπορεί να την επιδεινώσω;
Μια ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να επεκταθεί και να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με την επαναλαμβανόμενη χρήση είτε με νέο τραυματισμό. Είναι συχνό φαινόμενο σε ασθενείς με γνωστή ρήξη στροφικού πετάλου να έχουν ένα επεισόδιο με οξύ πόνο και αδυναμία μετα από ένα πολύ μικρό τραυματισμό. Πιθανότατα, αυτό αντιπροσωπεύει μια επέκταση της υπάρχουσας ρήξης.
Έτσι, αν έχετε μια γνωστή ρήξη στροφικού πετάλου που δεν την έχετε αντιμετωπίσει, μια χειροτέρευση του πόνου ή μια ελάττωση στη δύναμή σας συνήθως σημαίνει ότι η ρήξη σας μεγάλωσε.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ έναν ορθοπαιδικό για μια ρήξη στροφικού πετάλου;
Εάν έχετε τραυματίσει τον ώμο σας ή έχετε χρόνιο πόνο στον ώμο και το βραχίονα, είναι φρόνιμο να επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας. Αυτός/ή θα μπορέσει να βάλει τη διάγνωση και να αρχίσει τη θεραπεία. Ο θεράπων ιατρός σας πιθανά να ζητήσει τη διεξαγωγή μιας διαγνωστικής εξέτασης όπως είναι ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία, για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση μιας ρήξης τενοντίου πετάλου (ιδιαίτερα της οξείας) είναι καθοριστική στην αποφυγή της εγκατάστασης των συμπτωμάτων της απώλειας της δύναμης και του εύρους κίνησης του ώμου σας
Εάν ο πρώτος ιατρός που σας εξέτασε έχει ήδη βάλει τη διάγνωση, ένας ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να αναθεωρήσει μαζί σας τόσο τις συντηρητικές όσο και τις χειρουργικές δυνατότητες αντιμετώπισης και να προχωρήσετε σε κάποια.
Μπορεί μια ρήξη στροφικού πετάλου να επουλωθεί ή να ενδυναμωθούν οι μύες με μη χειρουργικό τρόπο;
Μερικές ρήξεις του στροφικού πετάλου μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι εκχύσεις κορτιζονούχων και η φυσικοθεραπεία μπορούν να προσφέρουν κάποιο όφελος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρήξης του στροφικού πετάλου. Οι στόχοι εξάλλου της αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση απ’ τον πόνο και η αποκατάσταση της δύναμης του πάσχοντος ώμου. Συνήθως οι συντηρητικές θεραπείες αντιμετωπίζουν τον πόνο, σπανίως όμως αποκαθιστούν την μυϊκή ισχύ του πάσχοντος ώμου. Μια ρήξη μερικού πάχους σε νέα άτομα έχει πιθανότητα να επουλωθεί.
Παρόλο που η πλειονότητα των ρήξεων δεν μπορεί να επουλωθεί από μόνη της, σε ηλικιωμένους ασθενείς η υπολειπόμενη κίνηση και ισχύς στον ώμο μπορεί να είναι ικανοποιητική, ειδικότερα όταν αφορά το μη επικρατούν άνω άκρο ή δεν έχουν απαίτηση χρήσης του υψηλότερα από το οριζόντιο επίπεδο.
Εάν, όμως είστε αρκετά ενεργός και επιθυμείτε χρήση του άνω άκρου σας για εργασία ή σπορ ύπερθεν του οριζοντίου επιπέδου, τότε είναι πιο πιθανό να σας προταθεί η χειρουργική θεραπεία καθώς οι περισσότερες ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου δεν θα επουλωθούν χωρίς χειρουργική αποκατάσταση.
Πότε θα καταλάβω ότι η ρήξη μου θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση για να αποκατασταθεί;
Η χειρουργική θεραπεία θα σας προταθεί όταν ο πόνος σας επιμένει ή η αδυναμία στον ώμο σας δεν βελτιώνεται με τη συντηρητική θεραπεία. Συχνά, οι ασθενείς που θα χρειαστούν χειρουργείο αναφέρουν νυκτερινό πόνο και δυσκολία σε δραστηριότητες που απαιτούν άρση βάρους ή απαγωγή του άνω άκρου. Πολλοί θα αναφέρουν συνεχιζόμενα συμπτώματα παρόλο που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για αρκετούς μήνες καθώς και περιορισμό της χρήσης του πάσχοντος άκρου τους.
Η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί απόλυτη ένδειξη σε δραστήριους ασθενείς που χρησιμοποιούν τα χέρια τους ψηλότερα από το κεφάλι για εργασίες ή σπορ. Τενίστες, κολυμβητές ή μπασκετμπολίστες είναι κοινά παραδείγματα τέτοιων αθλητών.
Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές για την χειρουργική αποκατάσταση;
Ο τύπος της χειρουργικής αποκατάστασης που θα επιλεγεί βασίζεται κυρίως στα ευρήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μια ρήξη π.χ. μερικού πάχους μπορεί να απαιτήσει μόνο μια διαδικασία απόξεσης ή ομαλοποίησης που ονομάζεται νεαροποίηση. Αντιστοίχως, μια ρήξη ολικού πάχους στη μάζα του τένοντα μπορεί να επιδιορθωθεί με τελικο-τελική συρραφή. Αν ο τένοντας έχει αποσπαστεί από την κατάφυσή του στο βραχιόνιο, θα πρέπει να επανακαθηλωθεί στο σημείο πρόσφυσής του στο οστό.
Τρεις τεχνικές χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωση της ρήξης του στροφικού πετάλου: η παραδοσιακή ανοικτή μέθοδος, η mini-open και η αρθροσκοπική.
Ο χειρουργός σας θα σας συστήσει ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για εσάς.
Πόσο σημαντική είναι η μετεγχειρητική αποκατάσταση στην επιτυχία της επέμβασης επιδιόρθωσης μιας ρήξης στροφικού πετάλου;
Η αποκατάσταση παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχία τόσο της συντηρητικής όσο και της χειρουργικής θεραπείας της ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου.
Όταν συμβεί μία ρήξη στο τενόντιο πέταλο, αποτελούν συχνά φαινόμενα σαν επακόλουθα αυτής, η ατροφία των μυών γύρω από το βραχίονα και η απώλεια του εύρους κίνησης στον ώμο. Έτσι, καθίσταται απαραίτητο ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ή ασκήσεων με στόχο την ανάκτηση της μυϊκής ισχύος και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ώμου.
Ενώ η χειρουργική επέμβαση θα εξασφαλίσει την επιδιόρθωση της βλάβης του τένοντα, οι μύες γύρω από το βραχίονα θα παραμείνουν αδύναμοι, ώστε για να κριθεί επιτυχημένο το αποτέλεσμα όλης της διαδικασίας, θα πρέπει να καταβληθεί μια μεγάλη προσπάθεια κατά την αποκατάσταση με στόχο την ενδυνάμωση και την επαναφορά της λειτουργικότητας της άρθρωσης του ώμου. Η πλήρης αποκατάσταση μετά από μια τέτοια επέμβαση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Ο χειρουργός σας θα σας συστήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης βασισμένο στις ανάγκες σας και τα ευρήματα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Κιν.: 693 23 29 727
Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122
ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα: 7μμ – 11μμ
Τρίτη: Κλειστά
Τετάρτη: 7μμ – 11μμ
Πέμπτη: 7μμ – 11μμ
Παρασκευή: Κλειστά
Σάββατο: Κλειστά
Κυριακή: Κλειστά